Nieuws

Sinterklaas bezoekt eigen tentoonstelling in Utrecht
Vlak na zijn feestelijke intocht in Schiedam bezocht Sinterklaas de tentoonstelling 'Sint Nicolaas op bezoek' in het Utrechtse Museum Catharijneconvent.

De Sint was zeer te spreken over wat hij allemaal te zien kreeg en sloot zijn museumbezoek af met de volgende woorden in het gastenboek: 'Sinterklaas was te gast op zijn eigen expositie en hij vond het prachtig!'.

Duizenden Sinterklaasfans
Lang voordat de Goedheiligman dit jaar voet op Nederlandse bodem zette, hadden al meer dan 10.000 belangstellenden zijn tentoonstelling bewonderd. In de komende weken verwacht het museum nog vele duizenden enthousiaste Sinterklaasfans te mogen ontvangen.

‘Sint-Nicolaas op bezoek’ is nog tot en met 3 januari 2010 te zien in Museum Catharijneconvent. Op de speciale website www.sintnicolaasopbezoek.nl is te lezen welke activiteiten er allemaal rond de tentoonstelling worden georganiseerd. Ook kan men foto's van het Sinterklaasfeest uploaden en herinneringen achterlaten.


Sint zet voet aan wal in Schiedam
Sinterklaas is weer in Nederland. Hij kwam rond 12.00 uur met zijn stoomboot aan in Schiedam. Daar werd de Sint door duizenden kinderen en burgemeester Verver-Aartsen verwelkomd. Daarna reed hij op zijn paard door de binnenstad, waar allerlei optredens waren. Inmiddels is Sinterklaas begonnen aan de rondreis door de rest van Nederland.


Nieuw boek over de oorsprong van Sinterklaas
Op 3 november 2009 is bij Uitgeverij Aspekt het boek 'Wild geraas: Mijn wonderlijke reizen met Sinterklaas en kerstman' van Arnold-Jan Scheer verschenen.

'Wild geraas' is een fascinerende speurtocht naar de mythe achter de mijter. Een radicaal andere visie op de christelijke Sint Nicolaas en een zoektocht naar de oer-Sint. Het verhaal van Sinterklaas onthult een diep trauma: De doorgesneden band met de natuur en het natuurverleden. Een verbreking van ons pact met de natuur en de dieren. De geschiedenis van de Oer-Sinterklaas brengt ons naar de spannende en soms griezelige ‘roots’ van Europa. Tijdens zijn speurtocht, langs ravijnen en afgelegen bergdorpen, door tunnels en lawines trotserend tot in de krochten van de Amsterdamse onderwereld, stuitte de auteur Arnold-Jan Scheer op weerwolven, tovenaars, de inquisitie, woedende legers, profeten, duivels, bokvermommingen, geheime genootschappen, mensenoffers, vruchtbaarheidsriten en verboden cultussen. Dit boek is een duizelingwekkende reis door de geschiedenis met Sinterklaas die een vader tijd in een tijdmachine blijkt te zijn.

Ons Sinterklaasfeest is veel ouder dan de Bisschop Sint Nicolaas, die rond het jaar 340 in Myra stierf. De schoorsteen, het beroeten van het gezicht, de roe, de zak, de schoenen of sokken bij de haard, de reis langs de hemel, de grijze baard, het paard, de pepernoten, de geschenken, de speculaasfiguren, de gedichten, het wild geraas, het boompje (jazeker!) en de vermommingen zijn oudere elementen.

Arnold-Jan Scheer is bekend van televisieprogramma's als Showroom en Paradijsvogels. Hij raakte al op jeugdige leeftijd gefascineerd door het fenomeen Sinterklaas en vooral door zijn zwarte knecht. Nieuw licht op de zaak Sinterklaas wierp het feit dat hij niet achter zijn bureau bleef zitten, maar 30 reizen maakte naar de oorsprong van de Sint op de tot voor 150 jaar meest afgelegen en geïsoleerde plekken van Europa. Hij ontdekte daar voor onze tijd bizarre rituelen: levende korenschoven, kinderen in doodsangst, vruchtbare vrouwen worden geslagen en er breken massale vechtpartijen uit, buitenstaanders worden geweerd. Dit alles door of onder patronage van Sint Nicolaas, die anderhalve eeuw geleden zelf de zweep nog ter hand nam.

De simpele reden waarom wij in ons land zo weinig van deze afwijkende Sinterklaasvieringen afweten, is dat juist 5 en 6 december ons aan huis en haard binden.

Diervermommingen in het gevolg van Sinterklaas brengen de auteur verder terug in de tijd en op het spoor van een oude strijd van de Roomse kerk tegen het heidendom met als doel inkapseling of uitroeiing van de oude gebruiken. Tot de nazi's zich ermee bemoeiden en het onderzoek naar Sinterklaas door hun invloed ernstig gestagneerd raakte, of stil kwam te liggen. De ware aard van Sinterklaas is hierdoor verborgen gebleven, hetgeen misschien het best wordt vertolkt in de frase in het oudHollandse Sinterklaasliedje: 'het is een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker'. Nu is hij terecht.

Gegevens:
'Wild geraas: Mijn wonderlijke reizen met Sinterklaas en kerstman'
Arnold-Jan Scheer
ISBN 9059119010


Toneel De Begijn brengt nieuwe Sinterklaaskomedie
Mario Galicia heeft een Sinterklaaskomedie gemaakt voor alle leeftijden. In het stuk is Petra net afgestudeerd als Zwarte Piet en mag ze haar pietenstage doen in het team van Pitèr en Diane. Doordat Pitèr zich vaak druk maakt over pietluttigheden noemt iedereen hem Pietje Luttel. Diane daarentegen maakt zich werkelijk nergens druk om. Petra doet haar best om goede punten te scoren als Zwarte Piet, maar het loopt dikwijls fout en net op die momenten duikt de hoofdpiet op. Na heel wat geklungel lijkt alles even goed te gaan, totdat een dievenbende roet in het eten komt gooien…

Het toneelstuk is te zien in Theaterzaal De Begijn, Kleine Steenweg 4, Begijnendijk (Belgie). De toegangsprijs bedraagt 7 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen (<12 jaar).

Speeldata:
Vrijdag 30 oktober: 20.30 uur
Zaterdag 31 oktober: 20.30 uur
Vrijdag 6 november: 20.30 uur
Zaterdag 7 november: 20.30 uur
Zaterdag 14 november: 20.30 uur
Zondag 15 november: 15.00 uur
Vrijdag 20 november: 20.30 uur
Zaterdag 21 november: 20.30 uur
Vrijdag 27 november: 20.30 uur
Zaterdag 28 november: 15.00 uur
Zaterdag 28 november: 20.30 uur
Woensdag 2 december: 20.30 uur
Zaterdag 5 december: 15.00 uur
Zaterdag 5 december: 20.30 uur

Reserveren: Bel 0484 75 23 31 (na 19u) of reserveer online: http://www.debegijn.be/


Nieuwe editie Sinterklaaslexicon verkrijgbaar
Het Sinterklaaslexicon van Marie-José Wouters was vorig jaar binnen zeer korte tijd uitverkocht. Alle reden dus voor een nieuwe editie, dacht de schrijfster, uiteraard voorzien van veel nieuwe feiten en foto’s.

Iin het Woord vooraf schrijft Wouters: “In de eerste uitgave van dit Sinterklaaslexicon ging ik er nog van uit dat onze sinterklaasgebruiken zijn ontstaan door een vermenging van Germaans-mythische en christelijke fenomenen. Een aanwijzing hiervoor vond ik in de Sunderklaasvieringen op de Waddeneilanden: deze kunnen niet vanuit de christelijke traditie verklaard worden. In deze herdruk echter heb ik de mogelijk Germaans-mythische oorsprong wel vernoemd, maar meer op de achtergrond willen plaatsen. Ik had daarvoor de volgende reden: volgens Van Ginkel (Groen-zwart, Texels in het hart) is het zeer onwaarschijnlijk dat het gebruik op de eilanden ouder is dan 200 jaar, omdat het in een publicatie uit 1789 over de belangrijkste feesten op Texel niet genoemd wordt. Plausibeler lijkt het, zoals 20ste-eeuwse volkskundigen al eerder aangaven, dat men voormiddeleeuwse gebruiken is gaan ‘instellen’. Zo is de parallel van Wodan op zijn witte paard met Sinterklaas op zijn schimmel gemakkelijk te trekken: het ‘past’ mooi. Maar of deze (19de-eeuwse) interpretatie werkelijk klopt is maar zeer de vraag. Inmiddels zijn we minstens anderhalve eeuw verder en zien we de gebruiken die we uit onze kindertijd kennen als de enige ‘juiste’ traditie.”

Het lexicon is uitgebreid met nieuwerwetse woorden als ‘sinterklaasstress’ en ‘sinterklaaspiek’. Verder heeft de auteur lemma’s als ‘kinderboeken’, ‘Zwarte Piet Award’ en ‘plasse’ (Brabants krentenbrood dat alleen op 5 december gegeten werd) toegevoegd. Ook de nieuwe Nicolaasmis van mgr. drs. J.W.N. Valkestein, gecomponeerd ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van het bisdom Haarlem (2009), ontbreekt niet.

Al deze toevoegingen wijzen er eens te meer op dat Sinterklaas nog steeds springlevend is.

Het is aan ons om hem in ere te houden!

Gegevens:
Sinterklaaslexicon – Sinterklaas van A tot Z
Marie-José Wouters
ISBN 978 90 230 1271 9

Laatste nieuws
> Sinterklaas bezoekt eigen te...
> Sint zet voet aan wal in Sch...
> Nieuw boek over de oorsprong...
> Toneel De Begijn brengt nieu...
> Nieuwe editie Sinterklaaslex...
In de media
Krant
28-11-2006
> Het Parool
01-12-2005
> NRC Handelsblad
22-11-2004
> Tubantia
> De Telegraaf
23-11-2004
> Metro (p.4)
24-11-2004
> Amersfoortse Courant
> Twente vandaag

Televisie
31-10-2005
> Teleac Bij Ons Thuis
23-11-2004
> RTL4 Editie.nl
> NCRV Man bijt hond

Radio
28-11-2006
> CAZ!
28-11-2006
> Megastad FM
28-11-2006
> 100% NL Radio
17-11-2006
> Omroep Gelderland
05-12-2005
> School voor Journalistiek
31-11-2005
> Business News Radio
22-11-2004
> NOS 3FM Nieuws
23-11-2004
> Yorin Denk als Henk
> RTV Oost
> L1
24-11-2004
> Golfbreker Radio
29-11-2004
> City FM
> AVRO's Arbeidsvitaminen


Internet
2006
> nu.nl
> nos.nl
2005
> Kennislink.nl
> PressCenter.nl
23-11-2004
> Nieuws.nl
> FOK!
> Berry en Berrie
24-11-2004
> Dordt.nl
> Dagblad De Limburger
> Binnenlands Bestuur
> Middelburg.nl
> Noordhollands Dagblad
27-11-2004
> Sleutelstad.nl
Foto's
> Recent toegevoegd:> Foto's vorig jaar:

Nieuwsbrieven
> Nieuwsbrief juli
> Nieuwsbrief 11 november
> Nieuwsbrief 22 november
> Nieuwsbrief november 2005

(c) Vereniging tot Behoud van Sinterklaas